Gölevez yemeği

Akdenizin Bozyazı ve Anamur bölgesinde çok değişik ve güzel bir sebze yetişiyor.Adı ve tadı Türkiye de pek duyulmadı.Bugünlerde Bozyazı kaymakamlığı ve Bozyazı Belediyesi bu güzel bitkiyi çeşitli etkinliklerle
tanıtıyor.Bozyazının tam karşısında olan Kıbrıs da bu sebze kolakas olarak bilinir ve sevilir.Bu arada poyraz rüzgarı estiğinde tam karşımızda Kıbrıs’ın
Beşparmak dağları çıplak gözle görülebilir. Yemekler bu yörede Kıbrısla çok benzerlik gösterebiliyor.
Gelelim göleveze ,büyük kocaman yeşil yaprakları olan bu sebze aynı patates gibi yumruları olup toprağın altında büyüyor.Yanında da küçük yumruları olup bunlara da fili deniyor.Bu küçük fililerin de salatası ve kavurması yapılıyor tad da nefis oluyor. Inşallah onları da sonra paylaşırım.

Malzemeler:

Kemikli kuzu eti
Iki büyük gölevez
Bir tane kuru soğan( yemeklik doğranmış)
Iki kaşık domates salçası, bir kaşık biber salçası
Dört yemek kaşığı zeytinyağı
Limon ya da turunç suyu

Yapılışı:
Kemikli kuzu eti düdüklüde pişirilir,ayrı bir tencerede soğan pembeleştirilir salçası ve doğranmış gölevezler katılıp biraz kavrulur,Düdüklüde pişmiş olan kemikli etler ilave edilip yumuşayıncaya kadar pişirilir.En sonunda ocaktan almaya yakın yarım limon veya varsa yarım turunç suyu ilave edilip söndürülür.

IMG_0068.JPG

IMG_0070.JPG

IMG_0069.JPG

Reklamlar