Anamur ve Bozyazı usulü topalan (topalak) çorbası

Şimdi de gelelim Akdeniz yöresine… Rahmetli kayınvalidem bu çorbadan çok sık ve güzel yapardı.Bende ondan öğrenip yapmaya başladım.Burada daha çok kışın tüketiliyor.Kadınlar günlerinde de ikram edebiliyor. Sıra denilen bir baharat katıldığı için çok güzel bir kokusu var.

Malzemeler:

1 su bardağı ince bulgur

2 kaşık un

1 yumurta

200 gr kıyma

3 kaşık karışık biber ve domates salçası

1 tatlı kaşığı sıra baharatı( baharatçılarda var)

Karabiber, toz kırmızı biber

Yağ ,su veya et suyu

Bir su bardağı haşlanmış nohut

1soğan

Üzeri için tereyağı ve nane

Ekşi isterseniz limon

Yapılışı:

Bir tepside ince bulguru hafif ıslatalım.Üzerine yumurta bir kaşık biber salçası,un ve baharatları ilave edip özleşinceye kadar yoğuralım.Sonra elimizi ıslatıp nohuttan biraz büyük yuvarlaklar yapalım.Bu arada kıymayı da ekleyin yoğurma aşamasında ,önce yazmayı unuttum.
Çelik tencerede bir soğan doğrayıp pembeleştirelim içine salçayı katıp kavuralım.Suyunu verelim kaynayınca küçük topalaklarımızı ve nohutu ilave edip kaynatalım. Pişince üstüne naneli kırmızı biberli yağı dökelim. Ekşi sevenler limon eklesin nefis oluyor.

IMG_0083.JPG

Reklamlar