Anamur ve Bozyazı da Mısır Keşkeği

Genelde Türkiyemizde buğdaydan yapılan keşkek bilinir ve sevilir.Akdeniz’in bu iki şirin ilçesinde de mısırdan(burada darı denilir)yapılan keşkek yaygın ve çok yapılıyor.Düğünlerde özellikle yapılan ve istenilen bir yemek.Büyük kazanlarda ve odun ateşinde iki çeşit pişirilir.Anamur ve Bozyazı da keşkek pişmeyen düğün olmaz.Yahnili ve yoğurtlu olarak ikiçeşidi yapılır.Ben de bir Konyalı olarak bu geleneksel yemekleri sevdim ve yapmayı öğrendim.Yöresel yemekler her zaman benim için önde gelir.
Malzemeler
Dövülmüş mısır(darı keşkeği)
Yoğurt
Yahnili ve soğanlı için malzemeler
Kişi sayısına göre değişebilir
4 kişi için
500 gr kuşbaşı kuzu eti
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
10 tane küçük soyulmuş soğan
Nohutlu yapmak istenirse haşlanmış nohut
Yapılışı
Geceden darı yani mısırlar suda ıslatılır.Bir gece suda bekleyen dövme mısır sabah yumuşayıncaya kadar suyla yağsız pilav gibi pişirilir.Pişen keşkek yoğurtlu yenmek istenirse yoğurt su ve tuz eklenerek karıştırılır.
Yahnisi için kuşbaşı etler tencerede suyunu çekene kadar kavrulur,üzerine zeytinyağı ve salça eklenip karıştırılır.Etlerin üstüne sıcak su ve istenirse nohut ilave edip pişirilir.Etlerin pişmesine yakın soyulmuş küçük soğanlar eklenip soğanlar pişince yemeğin altı kapatılır.Daha önce pişmiş olan keşkeğimizin üzerine yahnimizi koyup servis edebiliriz.

2015/01/img_0584.jpg

2015/01/img_0585.jpg

2015/01/img_0586.jpg

Reklamlar